inför dopet för lilly den 5 maj

Nu är dopklänningen fixad och klar. Har nu ändrat till ceris-rosa band. Blev jätte fin. Det blir alltså dop i Waxholms kyrka söndag den 5 maj för Lilly.
 

2-timmars uteritt - islandshästar

Jag bokade in en 2-timmars uteritt på islandshästar på Västanvindens Islandshästgård vid Öijared.

Vilket väder! Helt fantastiskt!
Samling 10.30. Hästarna delades ut och jag fick Skjoni, som betyder scheck - brun och vit. Jättefin.
Man skulle rida parvis, och jag fick rida först tillsammans med ägaren, som även hade en häst till som skulle tränas.


 
Åh, vilken känsla! Blev mycket tölt och vi red på fina vägar. Lite för mjukt än så länge att vi fick ta det lite lugnt. Ibland sjönk man ner i leran. Vi red sen igenom Öijared golfbana, den ”gamla banan” som hade städdag idag. Jag kan berätta att där var greenerna så perfekta och GRÖNA. Banan är stängd fortfarande men de andra banorna öppnas idag. 

Nåväl, vi stannade till och hästarna fick en paus. Vi fick lite dryck. Smakade gott i värmen. En jätte härlig ridtur i stråååålande väder och jätte fin trygg häst. Lär bli fler ridturer!
 

nordiskt mästerskap – köpenhamn

 NORDISKT MÄSTERSKAP I KÖPENHAMN 12–13 APRIL
 
 
 
Linus Lindman och Cecilia Neckman vann SM GULD 2012
 
 
 
Dom gick alltså vidare till Nordic Championship i Köpenhamn. Cecilia är min guddotter, så det var ju självklart att jag ville närvara tävlingen. Vi, Roffe och jag bilade ner med Uffe Neckman, pappa till Cecilia, under fredagen den 12 april. Vi bilade fr Göteborg och tog färjan över från Hälsingborg till Hälsingör. Hur smidigt som helst. Vi kom fram vid 16-tiden så det var bara till å checka in.
 
Hotell
Uffe hade fixat så förnämligt med ett bra hotell på Scandic, vid ett bra läge och utsikt. Vet inte hur Uffe gjorde, men han lyckades uppgradera rummet till 2 rum, för oss 3 personer. Så jag fick ett eget rum, trots att jag skulle ha extrabädd. Fantastiskt lyxigt! Jag som hade köpt öronproppar för att klara av 2 snarkande gubbar:)
 
Middag – fredag kväll
Vi hade kvällen på oss att känna på pulslivet och vårluften i Köpenhamn. 
 
 
Vi strosade ner mot Ströget och letade upp någon passande restaurang. Tog lång tid att hitta nåt ställe, för det var alltid var alltid nån som tyckte till. Vi hittade ett mysigt ställe där vi intog Kalvstek med kantarellsås. Vi fick verkligen leta efter kantarellerna. Hittade några champinjoner. Och Uffe sa, köttexpert som han är, att det INTE var kalvstek. Grundlurade första dagen! Men lite gott var det och vi tog in ett gott rött vin vi delade på.
 
NYHAVN
Vi fortsatte med en pubrunda nere vid Nyhavn. Mysigt! Vi testade flera ställen och hamnade en längre stund på en pub där 2 killar spelade trummor och gitarr. Coolt
 
 
 
iPhone-bilder
 
 
Sen skulle vi hitta hem! Som vanligt är det bra med iPhone. Men både Uffe och Roffe hade delade mening om vilket håll vi skulle gå. Tur att man har bra lokalsinne och hittar hem - utan karta :)
 
 
 
 
TÄVLINGEN PÅ FREDAGEN

Eftersom vi inte kunde närvara då, så fick jag lite info av Cecilia på sms hur det gick till på fredagen. Dom började dagen med ett teoriprov, frågor, matte och igenkänning. Dom satte dryck till fem-rätters meny och presenterade den. ”Vi fick välja dryck som vi kunde i huvudet”, sa Cilla.
 
Dom skulle oxå duka upp ett bord med nordiskt tema och presentera det. Cilla trancherade och Linus filéade. 
 
Jag fick höra av flera domare att Cecilia ”dippade” med humöret. Troligtvis för att intaget av mat under dagen var för lite. Och att dom säkert var tidspressade och att dagen nog var nog tuff och intensiv utan vila. Men däremot på lördagen strååååålade Cecilia och Linus. Dom fick mycket beröm för det! 
 
 
 
LÖRDAG – FINALDAGEN

Tog taxi till Restaurangskolan. Där kunde man se Nordiska flaggor.
 
 

 
När vi kom in, så såg vi hur Cecilia och Linus dukade upp bordet. Dom var såååå koncentrerade att man inte ville störa dom. Här håller Cecilia på att vika servetter. Jag såg på henne att hon blev irriterad för det funkade inte som hon ville, så gjorde hon ett litet tecken, så kom Linus genast och tog över vikningen lite elegant.
 
 
Redan här fick man se deras ”connection”. Verkligen bra team-work.
 
 
 
 

 Så här fina servertter blev det!
 
 
 
Fick höra av Cilla att;
 
lördagen började med att köket fick reda på huvudingredienserna till deras 4 rätter, efter det skulle Cecilia och Linus sätta dryck till rätterna. Man fick välja ur en vinlista. Dom hade 5 rätter med osten.
 
Glas och bestick dukas fram. Här var man tidspressad. Under den tiden skulle man oxå springa iväg och ha vinprovning av 3 vita och 3 röda. Sen fortsätta duka för att sen gå till baren. Där skulle det blandas 1x2 alkoholdrinkar och 1x2 alkoholfri drink.
sms från Cilla
 
 
 
Här kommer lite mer info från Cecilia. Nu får ni tänka till :)
 
Temat med dukningen var valfritt idag. Men man skulle ”klämma in” dekantering av ett vin, fat-servering av huvudrätt, skära ost innan dessert och flambera dessert. Och sen såklart, följa alla regler som finns när man serverar!:) värden ska alltid smaka av vinet, börja sedan hälla vin till första damen till vänster om värden och avsluta med värden, servera från höger, utom fat från vänster. Börja alltid med damen med tallrikarna och massa mer :) sen var den dagen slut:)
sms från Cilla
 
 
 
 
Full fart i KÖKET
 
 
 
 
 
En sista koll innan gästerna kommer!
 
 
Får justera lite här...
 
 
 
... där
 
 
Snygg dukning!
 
 
Dom fick en kort paus där dom skulle gå igenom en sista gång presentationen för gästerna. Allt på engelska!
 
 
 
 
MENY OCH VINLISTA
 
 
 
 
 
 
MIDDAGEN BÖRJAR
 
Bordet bakom är Danmark som började med 5-rätters middagen. Man ser domare som går omkring och bedömer vartefter. Linus tänder ljusen på bordet innan gästerna blir placerade runt bordet.
 
 
 
KOCKARNA för Sveriges lag

Var Frida Forsén och Willhelm Malmqvist.
 
 
 
 
Andra bordsdukningar från Norden
 
 
 
 
 
 
Bordsobservatörerna på plats! Här skedden en liten presentation om middagen.
 
 
 
 
 
Serverade vatten - samtidigt!
 
 
FÖRRÄTT NR 1
 
 
 
 
 
Dags att öppna vinflaskor
 
 
VARMRÄTTEN
 
 
 
Linus serverar varmrätten
 
 
 
 
 
 
DEKANTERING
Jag tror Linus fick bästa poängbedömningen mellan alla nordiska länder för sin dekantering. Jag tyckte det var i världsklass att se!
 
 
 
 
 
 
Vinflaskan och korken gick runt bordet, för koll.
 
 
 
 
Fjärde rätten - OSTEN

Här stod Uffe i bakgrunden och var så förtvivlad över att dom hade fel typ av kniv. Man måste ha en kniv med hål i för att kunna skära snygga skivor från osten. Vet inte hur det gick till, men danskarna lyckades ha flera knivar med hål. Vilket gjorde att Cilla fick problem, men skötte det väldigt snyggt, lugnt och stiligt utan större miss.
 
 
 
 
Se vad fint det ser ut. 
 
 
BUFFÉ för oss andra
 
Det tog ca 1 timme för varje rätt att servera, att presentera, att bedöma, att fylla på dryck, att plocka undan m m. Vi som var i bakgrunden blev bjudna på buffé, dryck och kaffe. En lattemaskin stod till förfogande. Var bara till å beställa under hela dagen. Fantastiskt och supergott.
 
 
 
Mumsigt till kaffe latten!
 
 
FLAMBERING av EFTERRÄTTEN

Här förbereds det för efterrätten. Dax att tända gasol-plattan.
 
 
 
 
Lite smör, lite rabarber, lite socker, lite sprit...
 
 

... och med ett elegant sätt så hällde Cecilia i 2 olika sorters sprit och tände på med gasol-lågan så det blev en lång och fin flambering. Jag var så nervös att jag fick en tår när allt var över. Man håller liksom andan när hon höll på.
 
 
 
Under tiden så gick Linus och hämtade efterrätten från köket med en stor bricka.
 
 
Som vanligt - teamwork
 
 
 
 
 
Cecilia presenterar sin flamberade efterrätt för middagsgästerna. I bakgrunden står läraren Jenny och gör en bedömning. Ja, det står flera domare runt omkring. Även vi alla andra som står runt och kollar och fotograferar. Vilken press! Vilken pärs!
 
 
Till detta ska det ju serveras ett dessertvin.
 
 
 
 
 
Avslutas med KAFFE
 
 
 
 
 
DOMARE SMAKAR AV

Här sitter ett gäng domare och smakar av minst 25 rätter, från alla nordiska länder.
 
 
 
 
Nu är det över!
Kockarna blev presenterade!
 
 
 
Ni måste vara supernöjda!! Ni båda var så duktiga.
 
 
Stolt pappa! Det var nervöst att titta på ska ni veta!
 
 
 
 
CARLSBERG

Nu när tävlingen var över, efter en lång dag, så lämnade vi alla och gick sakta mot hotellet. I närheten låg Carlsbergs fabrik. Självklart gick vi in dit och provsmakade lite öl. Uffe var sugen hela dagen på öl. Så nu äntligen beställde han in olika sorter. Smakade supergott.
 
 
 
 
 
 
Många öl blev det!
 
 
 
Riktigt goda!
 
 
 
 
 
GALAMIDDAGEN

Galamiddag med prisutdelning skedde för alla som tävlade på Påfågeln på Tivoli.
 
 
Det blev en TREDJE PLATS!!   G R A T T I S !!!!
 
 
 
 
 
Vi alla tyckte dom skulle fått SILVER!! Var visst hårfint mellan Sverige och Norge. 
Danmark gick och vann!
 
 
Uffe, vilken snygg skjorta du har!! :) 
 
Efter galamiddagen gick ungdomarna ut och festade medans vi gick hem till hotellet. Uffe skulle ha en lång resa hem, ca 80 mil, via Göteborg. (Tack Uffe, för det! Så att vi kunde ta tåget hem till Alingsås). Så det var väl kanske tur att det inte blev någon efterfest.
 
Vi var inte med på själva galamiddagen Vi åt lite halvtråkig middag, oxå på Restaurang Påfågeln och väntade in tiden för prisutdelningen. När vi gick hem så beställde Uffe en ”pölse” på ”korvmojen” utanför Tivoli.